טכנולוגיית האבקה מדייקת ישראלית הגדילה יבול מטע פיסטוק בקליפורניה

האבקה מדייקת. צילום עידית
האבקה מדייקת. צילום עידית

סטארט-אפ האגרי-טק הישראלי עידית טכנולוגיות מדויקות לחקלאות (Edete) מבסמת טבעון השלים בהצלחה פיילוט ראשון של האבקה מדייקת כתוספת להאבקה באמצעות רוח, שהצליח להגדיל יבול של מטע פיסטוקים בקליפורניה ב-24 אחוז. החברה, שהתמקדה עד כה בטכנולוגיית האבקה מלאכותית של גידולים מואבקי חרקים (כמו שקדים), הרחיבה לאחרונה את שירותיה ופיתחה פתרון להאבקה מלאכותית עבור מגוון גידולים מואבקי רוח, בעקבות ביקוש מצד מגדלים בארצות הברית.

כצעד ראשון לבדיקת הפתרון שפיתחה לגידולים מואבקי רוח, ביצעה עידית פיילוט של האבקה מדייקת מלאכותית במטע פיסטוקים באזור סקרמנטו, קליפורניה. הפיילוט התפרס על פני כ-332 דונם (82 אקרים) שחולקו לשלוש חלקות ניסוי ברמות שונות של בגרות: חלקה צעירה שבה יש תנובה ראשונית בהיקף לא מסחרי של יבול, חלקה בוגרת מסחרית וחלקה נוספת מסחרית בגיל ביניים.

הפיילוט בחן מספר אפשרויות האבקה מדייקת בפיסטוקים. הפיילוט בוצע באמצעות המאביק האוטונומי 2BeTM שפותח על ידי הסטארט-אפ עידית להאבקה של גידולים שונים. המערכת ביצעה את ההאבקה המלאכותית על ידי פיזור פולן טהור ויבש במינון נשלט ומבוקר בכמויות מזעריות, בעונת הפריחה של הפיסטוק. הפיילוט הניב גידול של 24% ביבול (במינון המיטבי) לעומת קבוצות הביקורת, בכל חלקות הניסוי.

לאור העובדה ששוק הפיסטוק העולמי נאמד בהיקף כספי של 9.09 מיליארד דולר בשנה ולארה"ב יש בו נתח שוק של 47% (על פי נתוני INC) לתוצאות אלה יש משמעות כלכלית רבה. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, היבול הממוצע של פיסטוק בשנת 2020 בארה"ב היה 2,810 פאונד לאקר (כ-1,275 ק"ג ל-4 דונמים) והמחיר הממוצע לפאונד הוא 2.75 דולר. על כן שווי תוספת יבול של 24% כתוצאה מהאבקה מלאכותית הוא תוספת של כ-1,850 דולר להכנסה של המגדל לכל אקר.

חברת עידית נערכת עתה למתן שירותי האבקה מלאכותית למגדלי פיסטוק בקליפורניה ותבצע האבקה של כמה אלפי אקרים כבר בעונת הפריחה הקרובה, באפריל 2022, באמצעות אבי הטיפוס של מאביקי 2BeTM שפיתחה. 

קרן מימרן, סגנית נשיא לפיתוח עסקי ושיווק בסטארט-אפ עידית: "האבקה מלאכותית לגידולים מואבקי רוח תשנה את פני השוק, את הכדאיות הכלכלית עבור מגדלים ואת היכולת להזין את העולם. תוספת של 24 אחוז ליבול החקלאי תגדיל את הכנסות החקלאים במאות מיליוני דולרים. התוצאות יוצאות הדופן שהשגנו בניסוי בקליפורניה הן נקודה לאופטימיות בעת שהחקלאות נאבקת בפחיתה של האדמות, משברי אקלים, בצורות, הידלדלות מקורות המים ופגעי טבע נוספים, שפוגעים באספקת המזון בעולם". 

לדברי מימרן, במטעים שונים כגון פיסטוק, אגוז לוז ועוד גידולים שמואבקים על ידי הרוח, נרשמה בשנים האחרונות ירידה בהיקף היבולים. האבקה על ידי רוח מתבצעת באמצעות הפצת פולן מפרחי זכר אל תפרחות נקביות המייצרות את היבול, אולם ככל הנראה בשל שינויי האקלים, נוצרה בעיה הולכת וגדלה של חוסר סינכרון פריחה בין פרחי זכר לנקבה שגורמת ליבולים הנמוכים. "הטכנולוגיה שלנו לא רק בולמת את הירידה אלא מגדילה יבולים בשיעור גבוה שעתיד לשנות את גורלם של ענפי גידול רבים".

חברת הסטארט-אפ עידית מפתחת טכנולוגיה להאבקה מלאכותית של גידולים חקלאיים, שנמכרת כשירות. הטכנולוגיה מבוססת על שני שלבים: ייצור ושימור פולן, ופיזור מבוקר ונשלט של פולן. לחברה מרכזי הפקת פולן ניסיוניים בעמק החולה ובאוסטרליה. הצוות הרב-תחומי של עידית כולל חוקרים מנוסים בתחומי הבוטניקה והפיזיקה, לצד מהנדסי מכונות.

אהבתם ? שתפו

רוצים לקרוא עוד ?