Deloitte ו-Team8: תחום ה-TaxTech הוא המשמעותי הבא בתעשיית הפינטק

עמית הראל, שותף, שירותים לתאגידים בינלאומיים ומנהל משותף ב- Deloitte Catalyst. צילום עדי כהן צדוק
עמית הראל, שותף, שירותים לתאגידים בינלאומיים ומנהל משותף ב- Deloitte Catalyst. צילום עדי כהן צדוק

בדו"ח ראשון מסוגו שמתפרסם, Team8 ו-Deloitte מסמנים את הטכנולוגיות בתחום המיסים, TaxTech, כתחום המשמעותי הבא בתעשיית הפינטק. הדו"ח, The Emergence of TaxTech – A New Era of Fintech , כולל מיפוי של מעל ל-100 חברות סטארטאפ גלובליות בתחום ה-TaxTech, לפי פתרון המיסוי אותו מציעות וקהל היעד הרלוונטי. בדו״ח ניתן למצוא מספר חברות ישראליות בולטות בתחום.

תעשיית הפינטק העולמית חוותה צמיחה חסרת תקדים בשנת 2021, כשחברות הפינטק הגלובליות גייסו למעלה מ-140 מיליארד דולר, פי 3 מאשתקד. מגמה זו בולטת גם בתעשייה המקומית, ששברה שיאים כמעט בכל קטגוריה אפשרית; במספר ההנפקות, חדי הקרן והגיוסים של החברות בתחום, שעמדו על למעלה מ-6 מיליארד דולר, פי 3.5 מאשתקד, במספר רב של תחומים, כמו ביטוח, מימון, תשלומים ועוד. לפי הדו״ח, אחד התחומים בו נראה צמיחה משמעותית בתעשיית הפינטק בשנים הקרובות הוא פתרונות טכנולוגיים בתחום המיסוי, בייחוד לאור העובדה שמס הינו חלק אינטגרלי מכל עסקה פיננסית המתבצעת, קטנה כגדולה. 

הדו"ח מפרט את מנעד הטכנולוגיות והיישומים האפשריים הנכללים בתחום זה שעתידים לייצר ערך ופתרונות עבור אנשים פרטיים ועסקים. בנוסף, הדו״ח מספק תחזיות עתידיות לתחום ומדגיש את העניין הרב שיש למשקיעים בו כאשר ההשקעות בפתרונות בתחום ה-TaxTech ברחבי עולם עלו מ-240 מיליון דולר בשנת 2020 ל-864 מיליון דולר בשנת 2021.

הדו״ח חושף שתי מגמות דומיננטיות בתחום ה-TaxTech המתהווה; הראשונה, נמצאת בקו ישר עם המגמה העולמית של הטמעת פתרונות פינטק בשירותים אחרים Embedded Fintech)). באופן זה, חברות ה-TaxTech מאפשרות לגופים פיננסיים ולא פיננסיים כאחד לספק ערך ושירות טובים יותר ולהעניק ללקוחותיהם מענה מס מקיף (מס כשירות). השנייה, מתמקדת בתחום המיסוי בקריפטו ובטכנולוגיות שמטרתן לשפר את תהליכי דיווח המס עבור סוחרי קריפטו ורגולטורים. חיזוק לכך הוא העובדה שלמעלה משליש מהכסף שגייסו חברות ה-TaxTech בשנת 2021 הושקע בחברות ממוקדות בתחום זה.

הגלובליזציה והדיגיטליזציה, לצד חוקי המס ודרישות הרגולטורים המשתנים ללא הרף, הופכים את המיסים לנטל כבד בכל העולם. לדוגמה, מגפת הקורונה שהאיצה את מודל העבודה מרחוק וההתרחבות המהירה של העסקת פרילנסרים (Gig Economy) ממדינות שונות בעולם, משליכות באופן נרחב על עובדים, מעסיקים וממשלות. מורכבות דומה ניתן לזהות גם בתחום הסחר המקוון (eCommerce) שהואץ גם הוא בעקבות הקורונה, בייחוד עבור סוחרי האון-ליין העוסקים בעסקאות גלובליות המאמצות שיטות מיסוי שמשתנות בין מדינה למדינה. אחרון, הוא תחום הקריפטו, שצובר תאוצה בעשור האחרון ומושך אליו יותר ויותר משקיעים מסורתיים. האצה זו הובילה את הרגולטורים ואת  מחזיקי הנכסים הקריפטוגרפיים להתעסק בשאלת המיסוי והדיווח על נכסים אלו. מגמות אלו הן רק חלק מאלו שהסבו את תשומת ליבן של חברות הפינטק לתחום המס.

״תחום המס הפך לנטל כבד עבור אנשים פרטיים ועסקים, שמשתמשים במספר רב של אפליקציות פיננסיות, שירותי בנקאות ופלטפורמות אחרות״, אמר רונן אסיא, שותף מנהל ב-Team8. ״הדו״ח מציג דרכים בהן חברות פינטק חדשות יכולות לפשט, לייעל ולהנגיש שירותי מס תוך יצירת חווית משתמש דיגיטלית עבור משלמי המיסים ברחבי העולם. בשנים הבאות אנחנו נמשיך לראות את טכנולוגיות המס הופכות להיות חלק אינטגרלי מהפינטק הגלובלי״.

 "ממצאי הדו"ח מצביעים על אחד התחומים הצומחים ביותר בתעשיית הפינטק העולמית" מוסיף עמית הראל, שותף ומוביל שירותים לתאגידים בינלאומיים, Deloitte Catalyst. "תחום ה-Taxtech הינו ייחודי שכן באופן די נדיר אנו רואים זהות אינטרסים בין שלושת השחקנים המשמעותיים: חברות עסקיות, רגולטורים וסטארטאפים".

הראל מוסיף: "בטווח הנראה לעין אנו צפויים לראות אפליקציות מס שונות הופכות להצעת ערך משמעותית, אשר מייצרת יתרון בתחרות על ליבו וארנקו של המשתמש (בדומה למשל למשלוחים חינם) לחברות שמטמיעות אותן. בתוך כך לאקוסיסטם הישראלי יהיה מקום של כבוד בבניית ופיתוח תחום הTaxtech-".

אהבתם ? שתפו

רוצים לקרוא עוד ?